Na przyjęciu weselnym liczy się przede wszystkim dobra zabawa. Każda Para Młoda wie jednak, że na zadowolenie Gości wpływają dwa czynniki – odpowiednia oprawa muzyczna i dobrze skomponowane menu. W obu przypadkach zwykle nie da się zadowolić wszystkich, niemniej warto próbować. Jaki jadłospis wybrać, by zaspokoić oczekiwania weselników? Oto, na co trzeba zwrócić uwagę przy komponowaniu potraw weselnych.
Dobór jadłospisu do charakteru wesela
Przy wyborze menu największe znaczenie ma charakter wesela. Inne potrawy sprawdzą się na weselu plenerowym, a jeszcze inne na przyjęciu w eleganckiej sali bankietowej. Wiele też zależy od tego, czy mowa wyłącznie o obiedzie, czy weselu do białego rana. W pierwszym przypadku większą rolę będą odgrywały przystawki, w drugim poza przekąskami i obiadem trzeba zadbać o kilka dodatkowych ciepłych posiłków.
Miejsce przyjęcia a rodzaj serwowanych potraw
To, jakie potrawy zaserwować na weselu, w dużej mierze determinuje miejsce, w którym odbędzie się przyjęcie. Wiele lokali specjalizuje się w określonej kuchni, dlatego już przy ich wyborze warto pomyśleć o jadłospisie. Wybierając salę weselną pod Wrocławiem w Hotelu Eclipse, Pary Młode mogą liczyć na wsparcie naszych restauratorów. Podpowiemy, jak skomponować menu i ile potraw wybrać przy określonej liczbie Gości.
Menu jako odpowiedź na preferencje Gości
Przy komponowaniu jadłospisu należy wziąć pod uwagę preferencje Gości, w tym ich ewentualne nietolerancje pokarmowe lub diety. Nie w każdym przypadku, pomijając nawet kwestię budżetu, można sobie pozwolić na awangardowe menu, w którym znajdzie się miejsce dla sushi lub owoców morza. I o ile wyszukane potrawy stanowią urozmaicenie, o tyle egzamin często lepiej zdają sprawdzone rozwiązania takie jak np. wybór potraw kuchni polskiej.