Dobra restauracja jest atutem każdego hotelu. Organizacja wyżywienia na wakacjach czy podczas wyjazdów służbowych niekiedy bywa kłopotliwa i generuje dodatkowy stres, zwłaszcza u osób będących na diecie. Aby go uniknąć i móc w pełni cieszyć się z wyjazdu, warto pomyśleć o wyżywieniu już przy wyborze hotelu. W czym obiekty z własną restauracją przewyższają hotele, które nie zapewniają Gościom posiłków na miejscu? Oto kilka argumentów, o których warto pamiętać przy rezerwacji noclegu.
Wybór hotelu z własną restauracją – dlaczego to dobry pomysł?
Nocleg w hotelu z restauracją to gwarancja komfortu. Nie trzeba we własnym zakresie organizować wyżywienia ani szukać restauracji poza miejscem noclegowym. O stałych porach można zjeść śniadanie, obiad i kolację bez obaw o to, że trzeba będzie czekać na wolny stolik w lokalu. Hotelowe restauracje często są zamknięte dla innych klientów niż Goście hotelowi, a jeśli nie, pierwszeństwo obsługi przypada właśnie im. Co więcej, niekiedy nawet nie trzeba opuszczać pokoju, by skorzystać z usług restauracji. Wiele hoteli dostarcza posiłki do pokojów Gości.
Poza wygodą warto też przyjrzeć się bliżej kwestii ekonomicznej. Wykupienie wyżywienia na cały pobyt w hotelu często wiąże się z atrakcyjnymi rabatami. Od kosztów wyjazdu można odliczyć również koszty związane z dojazdami do restauracji w różnych częściach miasta. Wybór hotelu z własną restauracją pozwala zatem sporo zaoszczędzić. Atutem hotelowych restauracji jest także różnorodne menu. Dania zwykle przyrządzane są z produktów pochodzących od lokalnych producentów, co wpływa na ich jakość.
Większość restauracji serwuje zwykle dania określonej kuchni np. polskiej lub włoskiej. W restauracjach hotelowych wybór dań jest szerszy. Przykładem jest np. restauracja blisko Wrocławia w Hotelu Eclipse. Znaleźć w niej można klasyczne dania kuchni polskiej oraz dania z różnych części świata. Na różnorodność mogą liczyć też najmłodsi. Dodatkowo restauracje w hotelach nie zapominają o osobach, które nie jedzą mięsa bądź wykluczają z diety gluten lub laktozę. Wybór hotelu z własną restauracją daje pewność, że każdy znajdzie tam odpowiednie danie dla siebie.