Odpowiednie menu jest tym, co w pierwszej kolejności przykuwa uwagę uczestników każdej imprezy okolicznościowej. Zanim jeszcze impreza na dobre się rozpocznie, każdy z uczestników chętnie zapozna się z propozycjami kulinarnymi. Niekiedy zdarza się, że dla niektórych osób wrażenia kulinarne są znacznie ważniejsze od spotkania towarzyskiego. Nietrudno to zrozumieć – dobre jedzenie zapamiętuje się na długo.
Bez względu na liczbę gości i rodzaj imprezy, menu powinno być przygotowane według odpowiednich reguł. Przede wszystkim ważne jest, aby kolejność i liczba podawanych posiłków była dobrze dopasowana do planowanego przebiegu imprezy. Wiąże się to przede wszystkim z czasem jej trwania, liczbą zaplanowanych atrakcji i porą dnia. Musimy też uwzględnić, czy w imprezie będą brały udział dzieci, czy chcemy przygotować wariant wegetariański i czy menu będzie bardziej rozbudowane, z wieloma opcjami do wyboru lub też raczej ograniczone do kilku pozycji. Doradzając naszym klientom jak może wyglądać ich menu, zawsze bierzemy pod uwagę te czynniki.
Najczęstszy rodzaj imprez okolicznościowych
Najczęściej organizowane imprezy okolicznościowe to wesela i przyjęcia komunijne. Pod względem tworzenia menu, łączy je wiele wspólnych elementów. Przede wszystkim w obu przypadkach ważne jest, aby podać kolejne posiłki w możliwie krótkim czasie, unikając sytuacji, kiedy część gości czeka jeszcze na potrawy, podczas gdy pozostali już dawno je zjedli. Dlatego, mimo iż warto żeby goście mieli możliwość wyboru poszczególnych potraw, to jednak tworzenie zbyt długiego menu powoduje zamieszanie.
Zarówno wesele, jak i przyjęcie zaczynają się zazwyczaj od dwudaniowego obiadu – z zupą i daniem głównym. W obu przypadkach ważnym elementem imprezy są ciasta i torty. Najlepiej jeżeli są idealnie dobranej do danej okoliczności, na przykład kolorystycznie. W przypadku przyjęcia często na tym etapie impreza się kończy, zaś gdy organizowane jest wesele, właściwie wszystko się dopiero rozpoczyna. Dokładny harmonogram podawania dodatkowych ciepłych dań, przystawek i potraw serwowanych na zimno, każdorazowo umawiamy indywidualnie tworząc dla każdej imprezy osobne menu.